ATT FÖLJA LUSTEN

Jag heter Beatrice Tarby och det är jag som är smeden och grundaren till Tarbys Fabrik. Jag är utbildad gymnasielärare i svenska och geografi och arbetade som det i sex år innan jag våren 2008 följde lusten, hoppade ut för stupet och startade min Fabrik. Mitt ledord har länge varit ”Ba gör´t!”, så jag lydde det. Jag hade lärt mig hantverket i Stockholm av två av de mest fantastiska och livsinspirerande människor jag någonsin mött: Pepe Gratacos och Eduardo Dato. Smidet har med tiden utvecklats till en sann passion och allt som kom med har ändrat hela min livsinriktning och syn på livet. Det finns få saker jag älskar mer än att sitta ensam i Fabriken med skön musik och bara fastna i det jag gör. Jag vet, det är en klysha, men tid och rum försvinner och just då finns bara jag och det jag för tillfället sitter och tillverkar där i min egna lilla Fabrik.

1

BARFOTALIV

2

Jag har sedan start till större delen försörjt mig på smidet men även hoppat in på skolor några dagar i veckan vissa perioder för att lätta på trycket som ibland kan skapas av att driva sitt eget företag. Jag gillar som de flesta människor inte press och vill inte leva mitt liv inrutat, förutsägbart och med måsten, utan tycker att livet ska vara njutbart och fritt, och tillbringas så mycket som möjligt barfota och leende.
Jag har i många år så gott jag kan smitit undan snö, kyla och mörker genom att ta med min ryggsäck på långresor lite varstans där värmen håller till. Min beresta smideslärare Eduardo, född i Argentina, berättade vid något tillfälle att i Mexiko ligger silvrets mecka. I en liten stad som heter Taxco. Jag skrev upp det på min lista över saker att göra och ställen att besöka innan jag dör, och 2009 satte jag min fot på denna fantastiska plats för första men långt ifrån sista gången.

TAXCO – MINA DRÖMMARS STAD

Taxco är en magsik liten stad som ligger uppe i bergen ett par timmars bussfärd söder om Mexiko city. Staden byggdes upp i mitten av 1700-talet som en följ av allt det silver som gick att utvinna på platsen. Den har sedan dess varit ett centrum för brytning och bearbetning av silver i stora mängder och är idag känt för sitt silverhantverk. I nuläget har jag varit tillbaks fyra gånger till mina drömmars lilla stad. Jag har hittat Timotheo Castañeda, en fantastisk, ödmjuk, lugn man med ett stort hjärta, stort leende och en otrolig känsla för sitt hantverk, att arbeta tillsammans med. Han har sin smedja högt upp i bergen i Taxco och den är min egna lilla bit av himmel på jorden.

Tillsammans sitter vi och några av hans smedvänner vid hans stora arbetsbord, dricker lokala läsken Joli direkt ur stora slitna glasflaskor, lyssnar på en blandning av Mexikansk traditionell blåsbandsmusik och Beatles inklusive Timotheos nynnande och visslande, och jobbar på olika delar av mina smycken. De gör de mest tidskonsumerande smyckena och jag sitter där på kortänden av arbetsbordet och domderar och försöker på min begränsade spanska instruera hur jag vill ha det, samtidigt som jag skriver text på smyckena. Men större delen av dem lämnar jag oskrivna och när jag kommer hem igen färdigställer jag dem med text, stenar, pärlor, slipning och polering, beroende på vad min kund vill ha.

Namnlöst-1

NYA LÄNDER – NYA SMYCKEN

Jag har de senare åren börjat tillverka en del smycken av andra material också. 2013 när jag drog iväg på min vinterflykt blev det Indien. Där fick jag ett sug att tillverka skinnarmband, och listade ut utifrån ett skärp hur man kan fläta bredare flätor. Jag fick med mig min nyfunna vän Anna att i den tryckande hettan leta runt halva Bombay efter läder. Slitet bar frukt och lädret blev under många olika parasoll och på otaliga stränder flätade till armband och sedan färdigställda med silverspännen när jag kom hem.

2015 åkte jag runt till lite olika länder i sydostasien med huvudsyfte att få ihop den här hemsidan. Väldigt dålig idé upptäckte jag för sent, med tanke på den nästan icke-existerande uppkopplingen. Men jag hittade små wifi-vattenhål här och där, i Singapore hittade jag det bästa och snittade mina arbetsdagar på 16 timmar, sex dagar i sträck. Men wi-fi var inte det enda jag guldkornen jag hittade på resan. Jag lyckades även hitta en massa fina stenpärlor på en bakgata i Kulala Lumpur och träpärlor i en hål-i-väggen-butik på Bali, som jag gjorde armband av. Jag fick hjälp av Kim och Frida som jag reste med just då, att fotografera armbanden på en av mina favoritstränder i världen.

Namnlöst-2

LUSTEN LEDDE MIG IN PÅ NYA SPÅR OCH TILLBAKS IGEN

Under en period då lusten för smycken var lite matt, fick jag för mig att prova något helt annat. Jag tillverkade istället ett gäng möbler av återbrukade industri- och bildelar som bord av traktorfälgar, pallar av bildäck, lampor av oljefat, skohyllor av EU-pallar, gjöt stora skålar mm. Det blev lyckat på flera plan. Bland annat hänger en av lamporna på restaurang Nom på Stora gatan i Västerås, och tiden ifrån smidet gjorde att lusten putsades upp igen.

Namnlöst-3

FÖLJER DU LUSTEN ÄR DU ALLTID PÅ RÄTT VÄG

Jag får ofta höra missuppfattningen att man tror att jag drar iväg för att jag behöver vila, värme och en hängmatta för att få tillbaks min kreativitet. Sanningen är: vila, värme och att hänga i en hängmatta ligger högt i topp på saker jag prioriterar …men det har ingen koppling alls till kreativiteten. Mitt huvud och mina anteckningsböcker är ständigt sprängfyllda med idéer av vitt skilda slag, oavsett yttre omständigheter. Min idérikedom är vad jag är mest tacksam för att jag fick med mig när jag kom hit. Den har jag nog delvis ärvt av min farfar som var en riktig uppfinnare och även fantastiskt duktig på hantverk precis som min pappa, farbror och farmor. Folket på mammas sida är verkligen inte heller tappade bakom en vagn när det kommer till att kläcka idéer och dessutom är de alla händiga och konstnärliga på något sätt. Så jag har fått det bästa av två världar.

Ja tänk vad livet tar en på vägar man inte ens kunde föreställa sig när man stod där i startgroparna. Men en sak är säker. Följer du lusten är du alltid på rätt väg.

14