Säkra tecken på att studentdagen närmar sig!

SONY DSC

Har ni sett att syrenerna redan är på väg att slå ut? Kanske har du redan knäckt årets första dag i shorts? För mig är maj favoritmånaden på hela året och syrenknoppningen och shortspremiären tecken på att vi snart hör ”Sjung om studentens lyckliga daaaar…” någonstans i vår närhet. En försmak av vad som komma skall, och glädjen i att livet verkligen är tillbaks efter en lång och mörk vinter. Uteserveringar, nya vita converse, mjukglass i solen, joggingturer på skogsstigar utan underställ och den sköna enkelheten i att kunna smita över till affären utan att behöva dra på sig jacka, halsduk, mössa och moon boots.

Men för mig innebär även maj väldigt mycket arbete och det har det alltid gjort. Innan jag startade Tarbys Fabrik arbetade jag som gymnasielärare. Rättning av nationella prov, ge elever som inte skött sig under året kompletterande uppgifter, rätta alla de uppgifter som de kommer på att de glömt lämna in under året, väga mellan betyg och fightas med känslan att vilja sätta MVG för bra ansträngning när eleven egentligen bara kravlar sig över gränsen till G (när jag arbetade på skola gällde fortfarande det gamla betygssystemet). Och sen när man i slutklämmen kämpat så hårt, dagar, kvällar, helger och vissa nätter så kommer den. Dagen alla längtat efter. Studenten! För eleverna ett tecken på att de nu är fria. För mig ett tecken på att jag nu jobbat klart för ett bra tag och förtjänar lata dagar i hängmattan. Grädden på moset med att vara lärare om du frågar mig.

Och faktiskt fungerar det även så i mitt nuvarande yrke. Jag stänger in mig i Fabriken de sista veckorna innan studenten och mosar på med beställningar av studentsmycken in i sista sekund. En supermysig och rolig period med tidiga morgnar, musik på hög volym och total fokus. Men när studentdagen kommer är jag FRI och jag får komma ut i solskenet igen! Jag har sen jag slutade som lärare haft en tradition på studentdagen. Jag tar alltid ledigt. Tvättar av mig all smuts och drar på mig sköna somriga kläder och sätter mig i någon grässlänt där jag ser alla vagnar i studenttåget. Tar med lunch och sitter och vinkar, fotograferar och gläds åt att se gamla elever. Och känner mig sååå ledig!

Har du en student att fira och funderar på ett smycke så är det ännu inte för sent. Jag tar emot beställningar ända fram till den 28:e maj. Vill du komma och diskutera en idé eller bara vill säga hej över en kopp kaffe är det bara att komma förbi. You know where to find me. Knutsgatan 15.

Beatrice Tarby