Hur ett silversmycke tillverkas

Alla smycken i Tarbys Fabrik är gjorda för hand i sterling silver (925), men tunna kedjor och vissa hakar är köpta eftersom de måste tillverkas med maskiner.

Smycken går att göra på flera olika sätt, bland annat genom att gjuta i en form. Men här i Fabriken använder jag silvertråd och silverplåt i olika grovlekar. Jag förklarar här lite förenklat hur det kan gå till.

Om jag ska göra en form ritar jag den form jag vill ha noggrant, limmar fast den på en silverplåt i bra grovlek och sågar sen ut den. Efter det filar och sandpapprar jag kanterna för att ta bort ojämnheter. Om jag vill t.ex. vill kupa den, värmer jag den utsågade biten med en gasolbrännare så att plåten blir mjukare, och hamrar sen till den form jag vill ha. En ring görs av en utsågad längre bit silverplåt (en vanlig ring är ca 6 cm runtom) som jag värmer och hamrar rund med en gummihammare runt en ringregel i stål. Sedan filar jag noggrant så att skarven där plåten går ihop är perfekt och har kontakt över hela ytan. När skarven är perfekt utan minsta glipa löder jag ihop den och avslutar med att fila och sandpappra lödningen så att den ska inte ska synas.

Om smycket ska ha en text markerar jag med en penna var bokstäverna ska sitta, sen använder jag stämplar och hamrar dit dem en och en. Silvret blir bubbligt och fult runtom så efter det måste smycket filas och sandpappras.

Ett länkarmband t.ex. görs av silvertråd. Den värms först och viras sen runt en pinne med rätt grovlek. Efter det sågas ena sidan upp och jag får en massa ringar som jag sätter ihop med två plattänger till en kedja och sen löder ihop skarverna på varje ring om det behövs. Är det riktigt grov tråd behöver man inte löda eftersom de ändå inte riskerar att gå upp och på så sätt kan priset hållas nere så gott det går.

När smycket är klart och ser ut som det ska sandpapprar jag det för att få bort alla smårepor, först med grovt sandpapper sen finare efter hand. Hela processen avslutas med att jag slipar och polerar smycket i en maskin och med hjälp av polervax som sen tvättas bort.

Markeringen ”925” betyder att 7,5% av materialet är koppar. Det blandar man alltid i silver för att göra det hårt och användbart. Matsilver t.ex. har en högre halt av koppar för att göra det riktigt slitstarkt. När man värmer plåten kommer kopparn upp till ytan och lämnar en mörk yta. Den måste då ”vitkokas”. Det är en stark syra som man lägger smycket i efter att det värmts sista gången. Smycket blir helt vitt och det borstar man bort med en stålborste. Den mörka ytan är dock inte helt borta, utan måste poleras bort ordentligt vilket sker i sista steget.